2014. június 28.

A generátor kész

Tisztán
Új mosó és felújító eljárást fejlesztettem ki magamnak csavarokhoz, és alátétekhez: vödör benzinben egyesével elmosogat egy ronggyal (ez kell, hogy a nagyját leszedje az ember a dzsuvának), majd egy 0.5-ös kólás flakonban, tiszta benzinbe bele. Amint kész, kupak rá a flakonra, és jöhet a körkörös mozgásokkal végzett, mosógép szimulálás, kb 5 percen keresztül. Ennek nagyon jó, csörgő hangja van, a benzin szépen habzik, és a maradék dzsuva + felületi rozsdáig minden lejön. Ekkor benzin leönt a csavarokról, majd tálcára ki mindent szárítani. Amint ez megvan, egy tiszta 0.5-ös flkont meg kell tölteni RO55 rozsdamaróval, és jöhet megint az aprólékkal teli mosógépezés. Amikor ez is megszáradt, lehet visszaszerelni őket, rézpasztázva.

Őőő... hogy is volt?
Így elmesélve egyszerűnek, és rövidnek tűnik a művelet, de azért elvesz egy kis időt. Annak ellenére, hogy a hatékonyság jegyében párhuzamosítottam a festést és tisztogatást, 5 óra alatt odáig jutottam, hogy a generátort ismét összeszereltem, illetve az önindító összeszerelésre kész állapotba került.

Új, vagy felújított?
Hogy miket festettem? A generátor diódahídját fedő fekete műanyagot, mivel amolyan fakócsak lett az éves során, illetve a generátor állórészének külsejét, ami a két alu darab között kikandikál. Ezen kívül az önindító palástját, amiben az álló tekercsek vannak, és a behúzómágnes külsejét, a pajzs összefogó, takaró lemezével egyetemben.

Még van tehendő
Meglepően szép lett az eredmény. Azért kicsit macerás volt úgy rézpasztázni, zsírozni összeszerelés közben, hogy közben ne tapizzam ismét össze a szép felületeket. Természetesen nem sikerült teljesen ezt elkerülni, de a féktisztító a barátom. Így olyan lett a végeredmény, mintha új lenne! Nem vicc, simán eladhatnám újnak, ha akarnám... na persze ilyet nem akarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése