2009. november 1.

Az új hobbim

Alig több mint egy hónapja elhatároztam, hogy a Polski Fiat 126p-met (János) egy kicsit rendbeszedem. Ennek első lépéseként béreltem egy garázst, hogy legyen hely szétszerelni, barkácsolni. Egy ilyen garázs már amúgy is régóta vágyam volt, tehát már csak a kedvesemet kellett meggyőzni róla, hogy ész érvek nem állnak mellette, csak az emóciók.

Nézzük csak, hogy mit is jelent a rendbeszedés pontosan:
1.) Nagyon régóta egyhelyben állt már az autó, így beindulni sem volt hajlandó. Ez az elsődleges cél: ismét beindítani.
2.) Lejárt mind a műszaki mind a zöldkártya rajta, tehát ismét közlekedésre alkalmas állapotba kell hozni.
3.) Miután egy hobbi autórol van szó, nem árt ha ennek megfelelően is néz ki, tehát külalak és működés szempontjából is amit kell, fel kell rajta újítani.
4.) Már régóta töröm a fejemet azon, hogy különböző módokon meg szeretném változtatni imitt-amott. Itt nem kifejezetten külső optikai tuningra kell gondolni, nekem tetszik az autó úgy ahogy van.

Tehát lássuk miket tervezek változtatni rajta:
- Világítás technika kicserélése: hátra + indexeket LED-esre cserélni, fényszórót pedig valami világosabbra (Xenon, esetleg???)
- Elektromos rendszert lecserélni adatbusz + tápellátás rendszerűre
- Egy-két plusz extrát belepakolni, mint pl.: sport ülés, szélvédő párátlanító, elektromos ablakemelő, stb...
- Új műszerfalat és vezérlő konzolt szeretnék, amiben van fordulatszám, olajnyomás, olajhőmérséklet, hengerfej hőmérséklet mérő, ezen kívül pedig külön kapcsolhatók az akumlátorok, generátorok, feszültségmérők hozzájuk
- És ha már a több aksiról illetve több generátorról beszéltünk, akkor a végcél: elektromos-benzines hibriddé alakítani.

De ennyire ne szaladjunk előre, egyenlőre meg van a garázs, és bevontattam Jánost.

A célom a kedves olvasót ezen a rögös úton végigkalauzolni, amibe most belekezdtem, és bemutatni mind emberi, mind technikai vonatkozásait.
Mindjárt egy apróság: kedves menyasszonyom már is elkezdett aggódni, hogy ez el fog tőle vonni, és keveset leszünk együtt. Egy egyszerű kompromisszummal sikerült leszerelni a felvetését, miszerint csak amikor Ő nem ér rá velem foglalkozni, akkor fogok a garázsban ténykedni. Majd kiderül, hogy mit hoz a jövő. Elég intelligensnek tartom magunkat, hogy ezt értelmesen meg tudjuk oldani.
A másik ilyen kérdés a pénz. Hogy pontosan mennyit is kívánok rákölteni még Jánosra. Elhatároztam, hogy vezetni fogok egy listát, hogy mire mennyit költök, és végső soron dokumentálva lesz a kis projektem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése