2012. augusztus 6.

Önszabályzó, olcsó locsolórendszer

    Nem kell mindig mindennek hi-tech-nek kellnie. Főleg nem, hogyha lehet hogy tönkremegy, vagy ellopják. Adott a probléma: ebben a nagymelegben, a balkon növényeket naponta, több forduló segítségével 4-6l vízzel kell locsolni.
    Kellene egy megoldás, hogy ennél kevésbé fárasztó módon, víztakarékosabban, és automatizáltan oltsuk a növények/virágok szomját.
    Jöttek is a különféle locsoló rendszerek a böngészőm ablakába, ilyen-olyan ígérettel, és mindegyik felhívja a figyelmet, hogy egy szakember tudása a tervezésben elengedhetetlen. Vigyázni kell a visszafolyásra, eltömődésre, víztisztaságra, elektromos rendszer szigetelésére, stb... arról már nem is beszélve, hogy egy automata, aminek az ember beállít este 9-et locsolási időpontnak, akkor is fog locsolni, ha történetesen a területet elárasztotta a Duna (ugyan egy emeleti virágosládát ilyen veszély nem fenyeget, a lényeg: nem feltétlenül víztakarékos). A modern technológiák közül a legjobb amit találtam: csepegtető öntözés, ahol is a cső a föld fölött fut, de be van fedve mulccsal, ami a párolgási veszteséget csökkenti. Nem elég low-tech...
    Ekkor futottam bele az alábbi cikkbe. Gyors, magyar összefoglalása: "A száraz területeken több mint 2000 éve használt locsolási technika: egy égetett, mázolatlan, szűkszájú agyagedényt beásnak a földbe a növények közé. Ezt időnként feltöltik vízzel, majd lefedik egy kaviccsal. Az előnye sokrétű: nincs párolgási felület, amin keresztül vízveszteség lépne fel. Az agyagedény falán keresztül kiszüremkedő víz megszűnik szivárogni, ha a környezetében elég nedvesség halmozódik fel (önszabályzó). A növények gyökereit táplálja direktben, tehát a víz majd' 100%-át a növény, hasznosan használja fel."
    Mondanom sem kell, hogy ilyen agyagedényt hirtelen nem találtam a garázsban, tehát készítenem kellett. Hogy ne kelljen túl nagy (hogy maradjon hely a balkonládában a növénynek is), azt találtam ki, hogy kicsit szivárgó testet készítek, és a vizet folyamatosan, kívülről pótlom. A terv már meg is volt: Kisméretű cserép az alátétéhez hozzáragasztva x2 (450 Ft), + néhány cső ami összeköti egy flakonnal, meg egymással, hogy a víz szabadon áramolhasson (+160 Ft). A flakon egy már kiürült ice-tea-s flakon, kvázi ingyen.
    Műküdése: Flakonból az egyik csövön a víz folyik bele az első cserépbe, onnan tovább a másodikba, ha megtelt. A második cserépből a kifolyó csövön keresztül fel vissza magasabbra, mint a falkon (tehát nem folyik ki), ezáltal közlekedő edényt alkot. A flakon másik csöve a vákuum elkerülésére, levegő beszívó cső, aminek külső nyílása szintén magasabban van, mint a flakon teteje (ezáltal ki is tud folyni belőle a víz, nem reked meg). A képeken a készítés és tesztelés folyamata látható, valamint a már elültetett teszt növények. A tapasztalatokról később beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése